Software Gabor de Mooij | Freelance Softwareontwikkelaar

Progressive enhancement

Progressive enhancement is een manier om websites en webapplicaties te bouwen waarbij de basisfunctionaliteit toegankelijk blijft voor een zo'n groot mogelijk publiek.

Stel, u wilt een webapp laten bouwen waarbij men online een verzekering kan afsluiten. U kunt de gebruikerservaring van deze webapplicatie verbeteren door middel van JavaScript. Maar als u dat doet, dan is de kans groot dat u een bepaald deel van uw potentieel publiek uitsluit. Immers, niet elke browser heeft een moderne JavaScript engine aan boord, denk bijvoorbeeld aan verouderde computers op scholen of in bejaardentehuizen, verouderde tablets of mobieltjes. Dit is een blijvend probleem, want de telefoon die u vandaag koopt is morgen al weer verouderd, dus het begrip 'modern' schuift dagelijks op. Ook zogenaamde spraakbrowsers voor slechtzienden kunnen moeite hebben met JavaScript. Daarnaast zijn er op het internet talloze bots die uw website indexeren voor zoekmachines, vergelijkingssites, nieuwsaggregators en ga zo maar door. Al deze bezoekers kunt u potentieel mislopen.

Bij progressieve applicatieontwikkeling zorgen we ervoor dat de kernboodschap evenals de kernfunctionaliteit blijft werken, zelfs onder de meest erbarmelijke omstandigheden. Vervolgens worden de gewenste verbeteringen op het gebied van gebruikerservaring laagje voor laagje toegevoegd, afhankelijk van de capaciteiten van de browser van de eindgebruiker. Hoe beter zijn of haar browser, hoe mooier de ervaring zal zijn. Een bijkomend voordeel van deze aanpak is dat u zelfs technologie kunt gebruiken die nog lang niet 'ingeburgerd' is, in dat geval wordt uw applicatie ook nog eens beter naarmate de tijd vordert en dat is voor software eigenlijk vrij bijzonder :) !

PE is mijn standaard werkwijze. Naar mijn mening is deze aanpak vaak onderbelicht en dat is jammer. Standaard zal ik PE zoveel mogelijk toepassen in een project, indien mogelijk. Vakkundige toepassing van deze techniek heeft bovendien als voordeel dat de applicatie makkelijk te debuggen is, dit is natuurlijk weer goed voor de onderhoudbaarheid van uw software.

Bent u geïnteresseerd in de toepassing van PE? Neem contact met mij op voor een afspraak, dan verkennen we samen de mogelijkheden.

Terug naar de homepage.